ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ VS ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ

       Συχνά στην ελληνική διοικητική πραγματικότητα δημιουργούνται διάφοροι αστικοί μύθοι, εξαιτίας της απόρροιας διαφόρων εννόμων συνεπειών από μια και μόνο δικαιική έννοια.

Παράδειγμα αποτελεί η έννοια της μονογονεϊκότητας. Αναφέρεται σε διαζευγμένους; Σε γονείς που δεν έχουν παντρευτεί ή συμβληθεί με το σύμφωνο συμβίωσης αλλά έχουν εκτός γάμου αναγνωρισμένα τέκνα; Αναφέρεται σε γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι τους λόγω θανάτου του άλλου γονέα;

Ανάλογη περίπτωση δημιουργίας «δημιουργικών ασαφειών» συνιστά ο ορισμός και η απόδοση δικαιωμάτων σε πολυτέκνους και τριτέκνους.

Ειδικότερα, καταρχήν η πολυτεκνία ορίζεται στο άρθρο 1 Ν.1910/1944 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ.1 Ν.3454/2006 ως οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Ως τρίτεκνοι δε, ορίζονται  με βάση το άρθρο 3 παρ. 1 και 2 του Ν. 3454/2006 ο γονέας ή οι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και στα τέκνα αυτών, όπου αυτό προβλέπεται. Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Συνεπώς καταρχάς υπάρχει η εξής ομοιότητα στις κατηγορίες αυτές. Η ηλικία των τέκνων και η άσκηση γονικής μέριμνας ΚΑΙ επιμέλειας. Συνεπώς ο μη έχων την επιμέλεια τέκνου δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Διάκριση μεταξύ των κατηγοριών επέρχεται στο δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο. Και οι δύο κατηγορίες προστατεύονται και λαμβάνουν κατά ποσόστωση θέσης σε προκηρυσσόμενες θέσεις του δημοσίου. Η διαφορά όμως, έγκειται  στην παρ. 21 του άρθρου 1 του ν. 2274/1994, για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), όπου ως πολύτεκνος νοείται ο κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 860/1979 οριζόμενος, μόνον όμως ως προς τον απαιτούμενο από την διάταξη αυτή για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου αριθμό τέκνων, ο οποίος αποδεικνύεται διαζευκτικά είτε από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας είτε από βεβαίωση που χορηγείται από την ΑΣΠΕ (σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας 2316/2009, 304/2008, 2771/2006, 2722/1998, 1420/1997).

Ο πολύτεκνος συνεπώς, φέρει την πολυτεκνική ιδιότητα αδιαφόρως της ηλικίας των τέκνων του και της άσκησης της επιμέλειας, και το τέκνο της πολύτεκνης οικογένειας φέρει την πολυτεκνική ιδιότητα, αδιαφόρως της ηλικίας των αδελφών του ή της άσκησης της επιμέλειας των αδελφών του από τον γονέα που είναι πολύτεκνος και ασκεί ή ασκούσε τη δική του επιμέλεια.

Αντιθέτως τα δικαιώματα των τριτέκνων ως προς τα ζητήματα διορισμού δημοσίου, πρέπει να ασκηθούν εντός συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων κι εφ’ όσον συντρέχει η προϋπόθεση της άσκησης της επιμέλειας, σε περιπτώσεις διαζυγίων. Για τα τέκνα της τρίτεκνης οικογένειας τα ηλικιακά περιθώρια είναι ακόμη στενότερα διότι το ασκούν, το δικαίωμα, τέκνο θα πρέπει να είναι έως 25 ετών αν σπουδάζει και έως 23 ετών αν δεν σπουδάζει ενώ τα αδέλφια του θα πρέπει να είναι κάτω των 23 ετών, εκτός αν υπάρχει τέκνο με αναπηρία άνω του 67%.